No tots els productes tenen la mateixa complexitat ni el mateix risc. Per això, la directiva distingeix entre tres tipus de productes:
Productes no complexos
1. Les accions admeses a negociació en un mercat regulat o en un mercat equivalent d’un tercer país. La Comissió Europea publica una llista dels mercats que s’han de considerar equivalents.
2. Els instruments del mercat monetari.
3. Les obligacions o altres formes de deute titulitzades, llevat que incorporin un derivat implícit.
4. Les participacions d’institucions d’inversió col·lectiva harmonitzades a l’àmbit europeu.
A més dels anteriors, també es consideren productes no complexos els que reuneixin les característiques següents:
1. que hi hagin possibilitats freqüents de venda, reemborsament o un altre tipus de liquidació d’aquest instrument financer a preus públicament disponibles per als membres en el mercat i que siguin preus de mercat o preus oferts, o validats, per sistemes d’avaluació independents de l’emissor.
2. que no impliquin pèrdues reals o potencials per al client que excedeixin el cost d’adquisició de l’instrument, i
3. que hi hagi prou informació sobre les seves característiques a disposició del públic.
Productes complexos:
1. Els valors que donin dret a adquirir o vendre altres valors negociables o que donin lloc a la seva liquidació en efectiu, determinada per referència a valors negociables, divises, tipus d’interès o rendiments, primeres matèries o altres índexs o mesures.
2. Contractes d’opcions, futurs, permutes, acords de tipus d’interès a termini i uns contractes d’instruments financers derivats relacionats amb valors, divises, tipus d’interès o rendiments, o altres instruments financers derivats, índexs financers o mesures financeres que es puguin liquidar en espècie o en efectiu.
3. Contractes d’opcions, futurs, permutes, acords de tipus d’interès a termini i altres contractes d’instruments financers derivats relacionats amb primeres matèries que s’hagin de liquidar en efectiu o que es puguin liquidar en efectiu a petició d’una de les parts per motius diferents a l’incompliment o a un altre succés que porti a la rescissió del contracte.
4. Contractes d’opcions, futurs, permutes i uns contractes d’instruments financers derivats relacionats amb primeres matèries que es puguin liquidar en espècie, sempre que es negociïn en un mercat regulat o sistema multilateral de negociació.
5. Contractes d’opcions, futurs, permutes, acords de tipus d’interès a termini i altres contractes d’instruments financers derivats relacionats amb primeres matèries que es puguin liquidar mitjançant l’entrega física no esmentats a l’apartat anterior d’aquest article i que no es destinin a finalitats comercials, que presenten les característiques d’altres instruments financers derivats, tenint en compte, entre altres coses, si es liquiden a través de cambres de compensació reconegudes o són objecte d’ajustos regulars dels marges de garantia.
6. Instruments financers derivats per a la transferència del risc de crèdit.
7. Contractes financers per diferències.
8. Contractes d’opcions, futurs, permutes, acords de tipus d’interès a termini i altres contractes d’instruments financers derivats relacionats amb variables climàtiques, despeses de transport, autoritzacions d’emissió o tipus d’inflació o altres estadístiques econòmiques oficials, que s’hagin de liquidar en efectiu o que es puguin liquidar en efectiu a elecció d’una de les parts per motius diferents de l’incompliment o un altre supòsit que porti a la rescissió del contracte, així com qualsevol altre contracte d’instruments financers derivats relacionats amb actius, drets, obligacions, índexs i mesures no esmentats en els apartats anteriors d’aquest article, que presenten les característiques d’altres instruments financers derivats, tenint en compte, entre altres coses, si es negocien en un mercat regulat o sistema multilateral de negociació, es liquiden a través de cambres de compensació reconegudes o són objecte d’ajustos regulars dels marges de garantia.
No queden afectats pel MIFID, entre d’altres, els productes següents:
1. Comptes corrents
2. Llibretes d’estalvi a la vista
3. Imposicions a termini fix
4. Dipòsits a termini de rendiment variable amb capital garantit
5. Plans de pensions
6. Assegurances d’estalvi (P2000, PVI, Unit Linked)