Cada vegada hi ha més persones que quan inverteixen no busquen només rendibilitat sinó també que la inversió es faci amb criteris socialment responsables.
Criteris ASG i inversió socialment responsable
Avui dia és relativament senzill invertir seguint els criteris coneguts com a ASG, per les sigles de les paraules ambiental, social i governança, és a dir, invertir en empreses que són sostenibles ambientalment i socialment i que compleixen les condicions associades a un bon govern corporatiu:
- Criteris ambientals: es tracta de l’impacte mediambiental, ja que totes les empreses impacten en el medi ambient, ja sigui consumint aigua i llum, generant residus o emetent diòxid de carboni.
- Criteris socials: consisteixen en com es relaciona l’empresa amb els empleats, clients, proveïdors i entorn social, i les mesures que aplica per millorar-ne el benestar, com ara la conciliació familiar.
- Criteris de bon govern: es refereix a l’administració, el compliment de la normativa i altres aspectes com la transparència en la gestió.
La forma més comuna d’invertir amb aquests criteris és fer-ho mitjançant fons d’inversió que utilitzin alguna de les estratègies pròpies de la inversió socialment responsable:
- Exclusió: els gestors estudien i analitzen una sèrie de valors (accions o bons) i apliquen un filtre per excloure empreses de determinats sectors, com per exemple tabac, armament, pornografia, etc.
- Best in class: els responsables de gestionar el fons adopten estratègies ASG, de manera que inclouen en el fons les empreses que s’adaptin millor als criteris esmentats. Es considera que l’esforç d’anàlisi és més gran que en el cas anterior.
- Inversió temàtica: és una variant del Best in class en què el gestor tria empreses que destaquen en algun criteri específic per crear, per exemple, fons d’inversió que lluiten contra el canvi climàtic, que fomenten la gestió responsable de l’aigua o les energies renovables…
També es pot fer una inversió socialment responsable a través de vehicles que ens permetin una inversió d’impacte, és a dir, aconseguir un impacte social o mediambiental de manera directa o activa per mitjà de microcrèdits o bons verds.
Igualment, també es considera inversió responsable el fet de comprar accions d’empreses amb la finalitat de poder influir-hi participant-hi i promovent millores en aspectes ASG.
I la rendibilitat?
Invertir de manera responsable o d’acord amb els teus valors no vol dir renunciar a obtenir una bona rendibilitat. De fet, a mitjà termini, els índexs sostenibles ho fan millor que els tradicionals.
Les empreses cada vegada estan més conscienciades sobre el fet de ser responsables, de manera que és més fàcil trobar bones inversions amb criteris ASG. A més, si la demanda continua augmentant, l’oferta també ho farà.
En conclusió, avui dia podem invertir tenint en compte els nostres valors personals sense oblidar una bona rendibilitat i contribuint a fer un món millor.