Ordinadors, tauletes tàctils i telèfons intel·ligents: dispositius amb aspecte, mida i funcionalitat diferents. Ja saps en què es diferencien, però saps què tenen en comú? Que requereixen les mateixes mesures de seguretat per estar protegits. Si vols millorar la seguretat dels teus dispositius, aplica aquestes mesures a tots:

 1. Protegeix l'accés
  No tothom hauria de poder entrar als teus dispositius. Protegeix l'accés amb mecanismes segurs de desbloqueig. Per exemple, pots fer servir una contrasenya robusta per accedir a l'ordinador, un patró, un PIN o configurar el reconeixement biomètric per als dispositius que ho permetin. Aplica, a més, un bloqueig automàtic en cas d'inactivitat prolongada per part teva.

 2. Comprova que estiguin actualitzats
  És indispensable que el sistema operatiu amb què funciona el teu dispositiu estigui actualitzat amb l'última versió disponible. Per tant, has de configurar l'actualització automàtica de noves versions i acceptar-les quan el teu dispositiu t'avisi.

 3. L'antivirus no és només per a l'ordinador
  Molts usuaris encara creuen que els antivirus només s'han de fer servir a l'ordinador. La realitat és que també són necessaris per a mòbils i tauletes tàctils, o potser aquests dispositius no es connecten també a internet i poden patir ciberatacs? 
  Hi ha moltes opcions d'antivirus, tant de pagament com gratuïtes. Fes una cerca i troba el més adequat per al teu dispositiu. 

 4. Baixa només aplicacions segures i revisa'n els permisos
  Abans de baixar alguna de les moltíssimes aplicacions disponibles que hi ha en algun dels teus dispositius, assegura't de fer-ho mitjançant els canals oficials de cada sistema operatiu. 
  Però no totes les apps són segures. N'hi ha que, encara que no continguin cap element maliciós, poden posar en risc la teva privacitat. Per això has de revisar els permisos que et demanen abans d'instal·lar-les. Per exemple, té sentit que una app de llanterna per al mòbil et demani accés a les teves fotos? Utilitza el sentit comú i, si et demanen permisos excessius, revisa si hi ha altres opcions menys intrusives.

 5. Fes còpies de seguretat
  Segur que, com molts, en algun moment has perdut o t'han robat algun dispositiu. Si t'arriba a passar, desitjaràs haver fet còpies de seguretat del teu dispositiu. Pots perdre el mòbil, l'ordinador o la tauleta, però podràs recuperar la informació que contenen.
  A més, estaràs protegit davant d’infeccions per malware, especialment el ransomware, que xifra el contingut de tots els fitxers per demanar un rescat en bitcoins.