Internet et permet anar al supermercat, renovar l'armari o reservar les teves properes vacances des de la comoditat de la llar. Per aquest motiu, cada dia més usuaris decideixen comprar en línia. El comerç electrònic és còmode i pràctic, i aplicant les mesures de protecció adequades, també segur.

Si vols comprar en botigues online amb la targeta, a CaixaBank hauràs de confirmar l'ordre de pagament mitjançant CaixaBankNow com a últim pas. Quan rebis el missatge a l'app, no et precipitis. Revisa amb atenció que les dades de la compra són correctes, especialment el comerç i l'import. Tens uns minuts per fer-ho. Davant de qualsevol dubte, cancel·la l'operació.

A més, per no caure en paranys i protegir els teus diners, segueix les claus següents per fer les compres online: 

 • Atenció amb les superofertes i els enllaços
  És possible que rebis moltes ofertes comercials a la bústia de correu, algunes anunciant preus molt per sota dels de la competència. Si una oferta sembla massa bona per ser certa, sospita'n. Els preus anormalment baixos poden ser una trampa per atreure compradors incauts. Indaga altres webs i altres distribuïdors per confirmar el valor real de mercat de l'article.  A més de desconfiar de correus sospitosos, has de parar atenció a les ofertes que t'arribin per altres canals, com ara missatges de WhatsApp o finestres emergents. Encara que puguin ser del teu interès, dedica uns instants a analitzar la legitimitat del venedor abans de comprar o obrir els enllaços o adjunts que puguin contenir.
 • Webs legítims
  Encara que les pàgines webs tinguin un cadenat i comencin per HTTPS://, no significa que siguin legítimes. Només ens indica que la informació viatja xifrada des del teu dispositiu fins al web gràcies a un certificat. Els ciberdelinqüents poden aconseguir aquests certificats amb facilitat. Per tant, el fet que un web comenci per HTTPS o que tingui un cadenat no suposa cap garantia de validesa.
  Per això és molt important fixar-se detalladament en el web en què realment estem. A més, per comprovar si el certificat digital està en vigor i si correspon realment al del web al qual vols accedir, pots clicar en el cadenat i veure'n informació més detallada.
 • Connexions segures
  Recorda no utilitzar mai una connexió pública per fer les compres online, ja que no ofereixen cap garantia de seguretat. Sempre que hagis d'introduir dades bancàries o personals per fer transaccions, assegura't de fer-ho a través d'una xarxa wifi privada i segura.
 • Aspecte del web
  Si estem atents, és probable que l'aspecte general del web ens doni pistes sobre la seva legitimitat. Hem de fixar-nos detingudament en l'enllaç i revisar si és correcte. De vegades, el canvi d'una sola lletra per una altra de similar és suficient per enganyar-nos. A més, alguns webs fraudulents contenen una sèrie d'errades de disseny que els delaten: diversos tipus de lletra a la mateixa pàgina, imatges de baixa qualitat o textos mal traduïts, entre altres detalls.
 • No tinguis pressa per confirmar el pagament amb l'app
  Quan vulguis pagar en una botiga online amb la targeta, el sistema et demanarà que confirmis el pagament mitjançant CaixaBankNow. Rebràs un missatge a l'app amb els detalls de l'operació, indicant el nom de la botiga i l'import. Abans d'acceptar qualsevol operació, revisa que totes aquestes dades són correctes i que corresponen a la teva compra. Si hi ha alguna cosa que no et quadra, cancel·la l'operació.
 • Opinions d'altres usuaris
  Ja sigui perquè sospites de la veracitat de la botiga, o perquè has d'escollir entre diverses opcions, és recomanable fer una cerca prèvia per trobar referències d'altres usuaris. És possible que altres compradors hagin compartit la seva experiència a internet i puguin ajudar-te a escollir l'opció més segura o la que se t'adapti millor.  
 • Revisa els comptes
  Revisar periòdicament l'estat de les targetes i els comptes és una bona mesura de seguretat per a compradors online. Comprova que tots els moviments els hagis fet tu, sobretot després de fer algun pagament per comerç electrònic. Si tens algun dubte o sospita, contacta amb la teva oficina bancària.


 

En definitiva, no caure en les trampes dels ciberdelinqüents depèn essencialment de nosaltres, de ser prudents i d'aplicar molt sentit comú i, per descomptat, no deixar-se endur per les presses.